De hockey keeper

Misschien wel de belangrijkste speler in het hockeyveld is de keeper. 
In dit artikel is alles te lezen over de hockeykeeper en de ontwikkeling van de materialen en technieken in de loop der tijd.

Wat mag een keeper wel en wat niet?

Niet elk team heeft een vaste keeper en dus is er in die teams een veldspeler/-speelster aan de beurt om het doel te verdedigen. Omdat zij vaak niet precies weten wat de “regeltjes” zijn, hier wat uitleg over de keeper en zijn privileges.

DE KEEPER MOET TE ALLEN TIJDE DE HELM OPHOUDEN!
Dit is door de KNHB verplicht. Over de bodyprotector dient een shirt (of jack) gedragen te worden. Ook dit is in verband met veiligheid verplicht door de KNHB. De keeper of andere spelers kunnen daardoor niet achter de protector blijven haken. Ook voorkom je dat de bal in de bodyprotector klem komt te zitten (kost je een strafcorner).
 Het shirt over de protector dient een andere kleur te hebben dan de shirts van de veldspelers van beide partijen. Wel zo makkelijk voor iedereen om de keeper te herkennen.

BINNEN DE CIRKEL:

BINNEN DE CIRKEL:

Keepersmaterialen in de praktijk

Als keeper kan je die harde ballen flink om je oren krijgen

 

Maar met een goed pak, sta je volledig veilig in je doel! Daarom is het erg belangrijk dat onze keepers goed beschermd zijn. De keeperuitrusting wordt per team door HC Baarle ter beschikking gesteld. Per leeftijdscategorie en spelniveau wordt een set materiaal samengesteld en aan de coach of keeper van een team uitgegeven.

Je zou het misschien niet zo zeggen, maar keeperspullen zijn behoorlijk duur. De prijzen voor een standaardset variëren van €350,- (E/F-jeugd) tot €1500,- (A/B/Senioren). Wij investeren graag in de veiligheid van onze keepers. Wilt u ons helpen de materialen goed te verzorgen?

 

EEN PAAR TIPS:

KEEPERSTAS

De tas is voor keeperspullen – Dus geen opslagplaats voor ballen, kleding, schoenen, EHBO-dozen. Ga niet proppen om alles in de tas of de tas in de auto te krijgen. Ga niet op de tas met spullen zitten. Laat de tas even open na een training /wedstrijd, zo kan het vocht eruit.

HELM

De meeste jeugdteams hebben een “one-size-fits-all” helm. Het elastiek kan versteld worden voor een betere pasvorm. Mocht de helm dan nog te groot zijn, dan kan d.m.v. een bandana of een zakdoek op de kruin van het hoofd de helm passend gemaakt worden. Zgn. ijshockeyhelmen zijn in grootte verstelbaar met de schroefjes aan de zijkant. Zorg ervoor dat de schroeven regelmatig aangedraaid worden om verlies te voorkomen. De helm zit goed als hij niet voor de ogen kan zakken. De helm “klemt” op de kruin en op de kin. Maak na gebruik de elastieken los, zodat de rek erin blijft.

bodyprotector

Bodyprotector

Instelbaar met de banden op de rug. Zorg dat de protector tegen de hals aansluit, daar waar normaal een T-shirt ook sluit. De protector moet over of boven de rand van de broek komen. Draag altijd een shirt over de bodyprotector.

elleboog

Elleboogbeschermers

Deze behoren niet tot de standaard keeperuitrusting zoals door de club geleverd. Deze kunt u voor een klein bedrag zelf aanschaffen. Wij adviseren het dragen van elleboogbeschermers voor vaste keepers.

Handschoenen

Zeker bij de kleinsten worden de handschoenen nogal eens terzijde gelegd, omdat je met de linkerhandschoen de stick niet kan vasthouden. Dat klopt! De stick wordt alleen in de rechterhand vastgehouden! 
Met de linkerhandschoen kan men dus hoge(re) ballen keren. Men mag de bal alleen tegenhouden. Rechts = stick handschoen. Links = stop handschoen.

tok

Tock

Draag altijd een tock, zowel jongens als meisjes!

broek

Broek en/of overbroek

Alleen bij de jongste jeugd kan het zijn dat er geen broek in de tas zit, omdat deze keepertjes nog niet veel over de grond keepen. Doe de broek aan zonder schoenen: door de noppen kan de broek beschadigen. Met een ceintuur of vetersluiting blijft de broek op zijn plaats zitten. Heb je een overbroek? Draag deze dan over de basisbroek. Check regelmatig of de beschermende platen op hun plaats zitten.

legguard

Legguards

Er is een linker en rechter legguard. De uitstekende flap moet aan de buitenkant. Om te voorkomen dat de ballen tegen de binnenkant van het been komen, zit daar een naar binnen gebogen “bescherm-flap” . Sluiten d.m.v. riempjes of klik-sluitingen: niet te strak, maar wel dusdanig strak dat ze niet gaan draaien.

klomp

Klompen

Klompen (kickers) worden met een standaardmal gemaakt. Er zit bij de meeste klompen geen verschil in rechter- of linkerklompen. Je verlengt de levensduur aanmerkelijk door ze “om en om” (rechts/links) te dragen. Probeer er een ezelsbruggetje voor te verzinnen zoals: Riempjes met het lipje naar buiten: uitwedstrijden – Riempjes naar binnen: thuiswedstrijden. 

Aantrekken:

Onderhoud materialen

VERZORG DE MATERIALEN ALSOF ZE VAN JEZELF ZIJN!
Maak je spullen regelmatig schoon. De spullen gaan langer mee. Het is prettiger voor jezelf. Verbeter het imago, want keepers hoeven geen stinkies te zijn. Tegenwoordig wordt steeds meer op (semi-)watervelden gespeeld en zweten goalies ook wel eens. Helaas is vocht slecht voor je spullen en verkort het de levensduur. Laat je keepersspullen na een training of wedstrijd buiten de keeperstas drogen. Berg je spullen daarna droog op. Niets heeft het eeuwige leven en m.n. sommige riempjes slijten nogal snel. Ook raken schroefjes van de helm wel eens zoek. Neem bij een probleem met de keeperset z.s.m. contact op met de Materiaalcommissie. Hieronder vind je per onderdeel informatie over het onderhoud van de keeperuitrusting.

Bodyprotector
(stof) In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen! 
Bodyprotector (foam) Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche. Goed laten drogen!


Broek en/of overbroek
Haal eerst, indien van toepassing, de harde bescherming uit de broek. In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!


Handschoenen
Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!


Helm
Een helm kan je schoonmaken met een doekje, borsteltje en een sopje
Klompen Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!


Legguards
Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!


Tock
In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!